Srpski tim iza ‘fintech’ startapa Relio podigao investiciju od €650.000

Home » Srpski tim iza ‘fintech’ startapa Relio podigao investiciju od €650.000
author image by RootSec | 0 Comments | April 26, 2021

Startap Relio uskoro će pokrenuti prvi digitalni račun za mala i srednja preduzeća u Švajcarskoj, a Lav Odorović, preduzetnik iz Beograda koji stoji iza pomenutog startapa, prethodno je vodio digitalnu banku Penta u Nemačkoj kao njen CEO i osnivač.

Govoreći više o samom startapu, iz Relia naglašavaju da je svakom ko pokrene preduzeće potreban bankovni račun za svakodnevno poslovanje. Iako se račun obično otvara brzo, ovaj proces ponekad može trajati nedeljama i mesecima, i daleko je komplikovaniji za pravna nego za fizička lica. Svaka banka po zakonu mora da proveri identitet novog klijenta, kako funkcioniše njihov poslovni model kao i da razume poreklo novca.

Kompanije sa stranim osnivačima, dodaju oni, koje su deo holding strukture ili koje posluju u regulisanim industrijama se obično dosta namuče. Nekim firmama treba i do dvadeset interakcija sa bankom pre nego što se račun otvori. Srž problema čini usklađenost poslovanja sa propisima kao jedan od ključnih aspekata bankarskog poslovanja. Relio menja način na koji odvija provera usklađenosti poslovanja sa proposima i na tome gradi komparativnu prednost svog digitalnog računa za male biznise.

“Obaveza usaglašenosti sa regulativom ne sme uticati na iskustvo korisnika”, kaže Lav Odorović. Zahvaljujući novom pristupu, čak i složena mala i srednja preduzeća moći će brzo i bez birokratije da dobiju račun sa švajcarskim IBAN-om. Kako bi svoju inovaciju primenio što je moguće samostalnije, startap želi da od švajcarskog regulatora dobije sopstvenu licencu.

Stiže 650.000 evra za unapređenje servisa i proširenje tehničke infrastrukture

Inače, Odorović je prepoznatljiva ličnost na evropskoj fintech sceni. Alumnista je švajcarskog Univerziteta St. Galen, osnivač i sve do prodaje CEO Pente, nemačke digitalne banke za preduzetnike, startape i mala preduzeća. Uspeo je da okupi tim stručnjaka za bankarstvo, bankarsku regulativu i IT tehnologiju, koji se nalaze u Cirihu i Beogradu. Kancelarijom u Beogradu rukovodi Žarko Vukadinović, predsednik ACFE Srbija i jedan od osnivača Mobi banke (bivše Telenor banke).

Tokom 2020. godine, Relio je učestvovao u programu F10 akceleratora koje organizuje SIX (kompanija koja je između ostalog i vlasnik Švajcarske berze). Zajedno sa SIX i HTGF, zatvoren je prvi krug finansiranja od 650.000 EUR. Dodatnu podršku Reliu pružili su Ričard Dejvis, bivši izvršni direktor Revoluta, koji je jedan od investitora, kao i Đan Reta a Porte, bivši izvršni direktor Kontoviste, koji se nalazi na funkciji predsednika odbora direktora.

Ova runda finansiranja nemanjena je proširenju tehničke infrastrukture i omogućiće kompaniji da ponudi usluge klijentima po dobijanju licence. U međuvremenu, pregovori o novoj rundi finasiranja uveliko traju dok Relio traži nove zaposlene za ovaj ambiciozni projekat.


The post Srpski tim iza ‘fintech’ startapa Relio podigao investiciju od €650.000 appeared first on Netokracija.rs.

Trending

Other matches

      Hit enter to search or ESC to close