Kako do posla programera u Microsoftu?

Home » Kako do posla programera u Microsoftu?
author image by RootSec | 0 Comments | April 22, 2021

Andreja nam je detaljno opisao kako je i na koji način započeo svoju profesionalnu karijeru u svetu programiranja i koliko su na sve to uticali edukacija i njegovo interesovanje za matematiku i fiziku tokom osnovne i srednje škole, a kasnije i fakulteta.

Naš sagovornik nam je govorio i o tome kako ga je praksa nakon fakulteta u Nišu odvela u firmu koja se bavi razvojem mašinskog učenja, što se kasnije ispostavilo kao odskočna daska za praksu u Microsoftu, na šta je uticalo i Andrejino prisustvo u Istraživačkoj stanici Petnica. On nam je detaljnije približio na čemu tačno radi u razvojnom centru ove kompanije i kako je tekao njegov profesionalni razvoj od početka prakse u ovoj velikoj tech kompaniji.

U okviru ove epizode imali smo priliku da saznamo da su prvi napredni i elegantni sistemi u Office paketu (npr. konvertovanje PDF-a u .docx) zasnovani na mašinskom učenju razvijeni upravo u Beogradu od strane tima čiji je i on deo. Pored toga, Ilić nam je govorio o razvoju nekih poznatnih Microsoft proizvoda kao što je Sway, za koji je delom bila zadužena i ekipa iz Srbije.

Kroz ovaj podcast, Andreja je pokušao da približi na koji način u jednoj velikoj kompaniji izgleda predstavljanje ideja i potencijalnih projekata, kao i koliko pojedinac može da nauči od čelnih ljudi kompanije sa kojima nema priliku da se susreće svaki dan, kao što je recimo izvršni direktor Microsofta, Satja Nadela. Pričali smo i o tome kolika je važnost razvojnog centra Microsofta u Srbiji na globalnom nivou i sa kojim se izazovima tim suočavao posebno kada govorimo o zadacima koji su dolazili i SAD-a.

Na čemu sve radi tim u Beogradu?

Koliko je zapravo development deo u Srbiji važan za ovog tehnološkog giganta, najbolje pokazuje i podatak koji nam Andreja otkriva, tačnije da je njegov Office tim u našoj zemlji, i pored pandemije, prošle godine dupliran otvaranjem novih pozicija. Upravo zato, govorili smo o trenutno otvorenim pozicijama u Microsoftu u prestonici i koji su sve tehnički profili potrebni kada je reč o radu na razvoju Office i Azure proizvoda.

Office Srbija tim je fokusiran na najmodernije inovacije Microsoft Office proizvoda i servisa. Koristeći savremene tehnologije veštačke inteligencije, tim razvija napredne funkcionalnosti za milione korisnika Microsoft Office proizvoda, uključujući Word, PowerPoint, Excel, Office mobilna aplikacija itd.

Tim je posebno specijalizovan u tehnologijama razumevanja dokumenata i kroz godine iskustva je razvio brojne funkcionalnosti, tehnologije i servise, sa ciljem poboljšanja produktivnosti korisnika u svim segmentima, uključujući škole, male i velike firme. Tim je danas fokusiran ka sledećim projektima:

  • Projekat Microsoft Editor – U kolaboraciji sa timovima u Redmondu i Dablinu, tim razvija servis i funkcionalnosti za pomoć u pisanju, od rešavanja gramatičkih grešaka, sve do predikcije teksta. Takođe rade i na rešenjima i analitikama koje pomažu ljudima da razumeju kako pišu i kako da bolje pišu. Infrastrukture za ove tipove problema su jako kompleksne, svaki put kada neko od miliona korisnika napiše nešto u Office aplikacijama, mi to obrađujemo.
  • Office AI platforma – Tim se bavi demokratizacijom AI-a u Office, a iz Microsofta su poručili da je ovo pravi tim ako želite da radite na sistemima i platformi za produktizaciju ML-a na velikoj skali. Ova ekipa radi na tome da AI postane integralni deo Office-a, što znači da platforma podržava različite aplikacije, različite tipove funkcionalnosti, ekosistem komponenti, podršku za različite zahteve modela od personalizacije do MLOps-a itd.
  • Doc Understanding – Tim je specijalizovan sa ML rešenja i sisteme koja se baziraju na razumevanju dokumenta. Oni danas rade u oblasti koju zovu Designer (Designer in Microsoft WordPowerPoint Designer) – a reč je o sistemima za pomoć pri formatiranju i stilizovanju dokumenata, ali i poboljšanje aspekata kao što su čitljivost i razumevanje. Office aplikacije su jako kompleksne, imaju mnoštvo funkcionalnosti koje ne razumeju svi korisnici, tako da ovim pristupom nastoje i da pomognu korisnicima da lakše i brže koriste Office aplikacije.

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


The post Kako do posla programera u Microsoftu? appeared first on Netokracija.rs.

Trending

Other matches

      Hit enter to search or ESC to close