Koliko novca zarađuju dostavljači? (gošća Tanja Jakobi)

Home » Koliko novca zarađuju dostavljači? (gošća Tanja Jakobi)
author image by RootSec | 0 Comments | April 1, 2021

Naša gošća bila je Tanja Jakobi, direktorka Centra za istraživanje javnih politika koji je nedavno objavio publikaciju po imenu “Pakleni vozači: Ima li dostojanstvenog rada na digitalnim platformama za dostavu i prevoz putnika u Srbiji”, a u kojoj je ukazao na nezavidan položaj ljudi platformskih radnika – vozača i dostavljača hrane i namirnica.

Kako je projektovan model zarade dostavljača i koliko oni zapravo moraju dnevno da rade kako bi ostvarili značajniji prihod, dva su glavna pitanja ove epizode. Tanja nam je približila kako se dolazi do tolike plate u ovoj industriji, ali i zašto ona najčešće nije toliko velika kada se u obzir uzmi svi prikriveni troškovi (neka vrsta osiguranja, pokrivanje eventualnih troškova tokom nezgode, materijalnih šteta i slično).

Govorili smo i o tome kojim putem se zapravo dolazi do posla u jednom servisu za dostavu hrane, ali i kako izgleda demografija, tačnije struktura zaposlenih koji rade za neke od danas dostupnih food delivery firmi u Srbiji.

Na koji način su zaposleni svi koji rade kao dostavljači – da li kao paušalci, da li su prjavljeni ili dobijaju deo novca na ruke, koje ugovore potpisuju? Sve su ovo pitanja na koja nam je Tanja dala detaljne odgovore, istakavši da svi servisi dostupni na našem tržištu ne smatraju sebe za poslodavce, već sarađuju sa specijalizovanim agencijama.

Ono što je zanimljivo jeste i sama uloga države i zakona u vezi novih oblika rada koji su došli ekspanzijom novih digitalnih rešenja i aplikacija na prostor naše zemlje. Upravo zato, jedan deo epizode smo posvetili baš o izazovima koje donose nova zanimanja nastala digitalizacijom i koja rešenja naša, pa i ostale države, planiraju kako bi regulisale rad na platformama.

Deo ove epizode bila je i analiza Zakona o radu i na koji način on može da se tumači na pogrešan način kada je reč o zapošljavanju i oporezivanju određenih profesija. Pred sam kraj, osvrnuli smo se i na to kako izgleda karijera u servisnoj industriji sa posebnom osvrtom na nemogućnost unapređenja i napredovanja i kako na to gledaju iz Centra za istraživanje javnih politika.


The post Koliko novca zarađuju dostavljači? (gošća Tanja Jakobi) appeared first on Netokracija.rs.

Trending

Other matches

      Hit enter to search or ESC to close