Alternativu COVID pasoša koristi već 400.000 korisnika – iza aplikacije stoji irska kompanija Daon koja aktivno širi tim i u Srbiji

Home » Alternativu COVID pasoša koristi već 400.000 korisnika – iza aplikacije stoji irska kompanija Daon koja aktivno širi tim i u Srbiji
author image by RootSec | 0 Comments | April 1, 2021

U medijima je sve aktuelnija priča o COVID pasošima i digitalnim sertifikatima uz pomoć kojih ćemo (nadam se) moći da putujemo i time naše živote koliko-toliko vratimo u normalu. I dok Srbija već nedeljama izbija na vodeću poziciju kada je broj vakcinisanih građana u pitanju, iz Evropske unije stižu vesti o izradi digitalnih sertifikata koji će u sebi sadržati sve neophodne informacije o COVID-19 testovima, ali i o izvršenoj imunizaciji.

I zaista, na papiru sve to zvuči super, dok se ideja ne provuče kroz layer geopolitike i zamršenih odnosa koje Evropa ima sa ostatkom sveta. Brže, jednostavnije i pametnije rešenje verovatno ćemo kao pojedinci morati da potražimo na drugoj strani.

Jedno takvo rešenje dolazi nam upravo u vidu VeriFLY aplikacije iza koje stoji irska kompanija Daon koja svoje kancelarije ima i u Beogradu i Novom Sadu gde zapošljava oko 50 inženjera, developera i drugih profesionalaca, a čije rešenje već uveliko koriste klijenti među kojima su American Airlines, British Airways, Hyatt i drugi.

Jednostavnim rečnikom, VeriFLY je aplikacija koja putnicima olakšava putovanje u doba COVID-19 pandemije pružajući im neophodne informacije o COVID-19 merama u državama u koje putuju, ali i smeštajući i digitalizujući njihov negativan COVID-19 test i time skraćujući vreme koje je potrebno za validaciju njihovog identiteta i zdravstvenog statusa prilikom check-in procesa.

“VeriFLY je zapravo prvi mobilni health pasoš koji je zaživeo u komercijalnoj upotrebi”, započinje razgovor Gordon Flood, Software Engineering Manager iz Dablina koji je za Netokraciju otkrio da aplikacija ubrzava i pojednostavljuje putovanje i time pruža dodatnu sigurnost putnicima da će na svoje odredište stići bezbedni i bez dodatnih administrativnih poteškoća. Iako je VeriFLY prvenstveno zaživeo u avio industriji, to nije jedina primena ovog servisa. Milan Sekulić, Android Engineer u kompanji Daon objašnjava:

Trenutno je pozicioniran kao health passport zbog dominantne primjene u avio industriji. Iz očiglednih razloga prilikom putovanja je neophodan negativan COVID-19 test, a VeriFLY omogućava da se isti na brz i siguran način prikaže i provjeri. Ja bih VeriFLY više okarakterisao kao digitalni pasoš tj. propusnicu koja korisnicima omogućava da se u zavisnosti od potrebe identifikuju i potvrde validnosti njihovih prava i namjera.

400.000 putnika u 55 država koristi VeriFLY za beskontaktnu validaciju

Hoćemo li se vratiti životu kakav smo donedavno poznavali, pitanje je koje, nažalost, muči sve nas. Iako je ova pandemija iznedrila i neke pobednike među kojima je svakako digitalizacija svih usluga i procesa, ona je veoma ozbiljno pogodila mnoge industrije među kojima je svakako i avio industrija koja je na globalnom nivou zabeležila pad prihoda od čak 370 milijardi dolara, te pad broja putnika za drastičnih 60% što predstavlja gubitak koji se neće tako lako nadomestiti.

Uprkos velikom broju zabrana koje se prvenstveno vezuju za turizam, neophodno je pronaći rešenja koja olakšavaju putovanje onim licima kojima je to posao i koja imaju specijalna odobrenja. Gordon ističe da je Daon krenuo sa implementacijom VeriFLY rešenja u maju 2020. godine sa ciljem da reši upravo ovaj problem i to kroz jedno user-friendly iskustvo koje u fokus stavlja upravo potrebe putnika. Među prvim klijentima našao se internacionalni aerodrom u Denveru, a tom spisku ubrzo su se pridružile i kompanije American Airlines, Alaska Airlines, British Airways i drugi:

Krajnji zajednički cilj sa našim partnerima je da putnicima i vladama sa obe strane Atlantika pružimo alate i sigurnost koja im je potrebna da bi se obezbedilo sigurno putovanje.

Jedan od načina kako to VeriFLY radi jeste i taj što korisnicima pomaže da se bliže upoznaju sa zahtevima putovanja među kojima su pojedinačna pravila zemalja u koje se putuje. Milan dodaje:

Svi smo bili u situaciji da u određenim ustanovama moramo da popunimo gomilu upitnika koji provjeravaju naše zdravstveno stanje i siptome vezane za COVID-19. VeriFLY  omogućava da se ovakve i slične stvari digitalizuju i unaprijede. Bitno je naglasiti da se provjera ispunjenosti obavlja beskontaktno pri čemu su ispunjeni svi neophodni standardi očuvanja ličnih podataka korisnika.

Za autorizaciju koristimo našu Identity X platformu koja primenjuje FIDO standarde i jednostavno rečeno, svi osjetljivi podaci ostaju na telefonu u kriptovanoj formi, dok aplikacija apsolutno zadovoljava i GDPR uredbu.

Sekulić posebno naglašava da VeriFLY ne deli informacije sa vladama ili kompanijama čime je privatnost putnika u potpunosti zagarantovana, kao i bezbednost informacija korisnika.

Na pojedinim terminalima širom sveta, putnici pojedinih avio kompanija već mogu da se čekiraju pomoću VeriFLY aplikacije – bez ikakvog kontakta sa operaterima.

Prvi proizvod kreiran isključivo na daljinu – timovi u Beogradu i Novom Sadu traže pojačanje

Sa kompanijom Daon već smo imali prilike da se upoznamo krajem 2020. godine u velikom intervjuu sa Daliborom Panićem koji u ovoj kompaniji vodi Software Engineering sektor i koji nam je otkrio čime se sve ova kompanija za digitalnu potvrdu identiteta bavi. Njihova core tehnologija sastavni je deo VeriFLY aplikacije, a Gordon za Netokraciju kaže da je proizvod plod saradnje različitih timova – od Evrope, preko Sjedinjenih Američkih Država, pa i do kancelarije u Srbiji.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da je VeriFLY prvi proizvod ove kompanije koji je u potpunosti osmišljen i kreiran na daljinu (remote) i to neposredno nakon što su se svi timovi povukli iz kancelarije i prebacili na rad od kuće.

Naš sagovornik ističe i to da je Daon u procesu zaposlio više od 20 ljudi u proteklih 6 meseci koji od tada isključivo rade na ovoj aplikaciji, a među njima su quality control, java, Android, iOS, Angular & React development, pri čemu se timovi aktivno šire sa čak 10 otvorenih pozicija u Beogradu i Novom Sadu.

Sa daljim razvojem situacije oko COVID pasoša za vakcinisane građane, Gordon dodaje i to da VeriFLY tim aktivno prati situaciju i da se planira ubacivanje potvrde o imunizaciji – kako bi putnici imali sva bitna zdravstvena dokumenta na jednom mestu i to u digitalnom obliku:

Ako zemlja (krajnje odredište) zahteva važeći sertifikat o vakcini, korisnici bi u aplikaciju dodali i dokumentaciju o testu i vakcini koja će im dati odobrenje za putovanje i pružiti dokaze koje će moći da podele dalje sa nadležnim organima zemlje u koju putuju.

Domet digitalnih sertifikata i izvan avio industrije zahvaljujući COVID-19 posledicama

Razgovarajući sa Gordonom i Milanom o samom proizvodu, zanimalo nas je i koji su sledeći ciljevi za VeriFLY. Naši sagovornici ne skrivaju da je pandemija korona virusa sa sobom donela mnogobrojne izazove za putnike, ali i za pružaoce putnih usluga, pri čemu primarni fokus kompanije Daon ostaje da svojim korisnicima ponudi jednostavno i upeglano korisničko iskustvo – pa čak i u self-service domenu koji prevazilazi avio industriju:

Pravi efekat COVID-19 pandemije na industriju vazdužnog saobraćaja tek treba da utvrdimo. Međutim, ova kriza je istakla potrebu za ubrzavanjem mnogih procesa koji su tek krenuli da se otvaraju.

Konkretno mislim na beskontaktne i samouslužne transakcije do kojih dolazi tokom putovanja. Tehnologija je već tu i u okviru nje korisnicima možemo da ponudimo siguran i efikasan način na koji će upravljati svojim podacima i deliti ih isključivo uz lični pristanak.

Ovo se može odnositi na digitalne identitete ili druge relevantne informacije (npr. vakcine, osiguranje ili vize) koje su potrebne za određena putovanja. Jedno je sigurno, potražnja za putovanjima će se vratiti. Planiramo da VeriFLY igra ključnu ulogu u napretku putničkog iskustva kada to učini.

Za kraj, Sekulić naglašava da se VeriFLY u post-COVID svetu može primeniti u bilo kojoj sferi gde je potrebna neka vrsta propusnice, dozvole ili potvrde:

Korisnicima je potreban siguran način interakcije u svom okruženju – univerzitetima, sportskim objektima, restoranima, bankama i sl. Svjedoci smo da se koriste “kartice” za ulazak u objekte, da Internet polako postaje dominantan način za obavljanje kupovine, kako stvari tako i hrane.

Zašto ne iskoristiti VeriFLY za beskontaktne dostave ili omogućiti novozaposlenom da  uđe u zgradu bez kartica, ključeva?  Mislim da je širok spektar primjene VeriFLY-a i to ne samo u industriji, već i u privatnom sektoru.


Zanima te karijera u sektoru digitalizacije identiteta? Kompanija Daon trenutno ima nekoliko otvorenih pozicija u Beogradu i Novom Sadu – pogledaj koje to pozicije aktivno zapošljavaju! 


The post Alternativu COVID pasoša koristi već 400.000 korisnika – iza aplikacije stoji irska kompanija Daon koja aktivno širi tim i u Srbiji appeared first on Netokracija.rs.

Trending

Other matches

      Hit enter to search or ESC to close